Gebruikersvoorwaarden

Wat zijn Gebruikersvoorwaarden? Gebruiksvoorwaarden zijn, simpel gezegd, de overeenkomst tussen u en de gebruiker van uw software/app. In de gebruiksvoorwaarden wordt bepaald hoe de gebruiker zich moet gedragen, hoe de app/software gebruikt kan worden, wat de minimale leeftijd is voor het gebuik van de app/software etc. 

De voordelen van goede gebruikersvoorwaarden

Het hebben van goede gebruikersvoorwaarden kan het vertrouwen tussen uw organisatie en uw klanten verbeteren, uw app/software beschermen tegen misbruik en u helpen uw aansprakelijkheid en risico's te beperken. Als app-ontwikkelaar is het in uw eigen belang om de algemene voorwaarden in uw app vast te leggen. Het hanteren van gebruikersvoorwaarden is overigens niet wettelijk verplicht . Ook heeft u deze niet noodzakelijkerwijs nodig om een mobiele app in een app store te lanceren. Maar zowel vanuit juridisch als zakelijk oogpunt moet het als een essentiële stap worden beschouwd.

Wat staat er in de gebruikersvoorwaarden?

Er zijn een aantal zeer belangrijke zaken welke u kunt regelen in de gebruikersvoorwaarden. Allereerst het zogeheten 'verboden gebruik':  het doel van het opnoemen van een 'verboden gebruik' - clausule heeft als doel uw gebruikers te informeren over de activiteiten en gedragingen die strikt verboden zijn op de mobiele app/in de software. Dit omvat zaken als het verzamelen van informatie van andere gebruikers zonder hun toestemming, het proberen te demonteren of reverse-engineeren van de software van de mobiele app, het aanmoedigen van app-gebruikers om andere concurrerende mobiele apps en organisaties te gebruiken, en het deelnemen aan activiteiten die andere gebruikers ervan weerhouden om normaal gebruik te kunnen maken van de app/de software. Ook neemt u in de gebruikersvoorwaarden op hoe het zit met de intellectuele eigendomsrechten op de app/de software. Dit kan bovendien ook in een losse EULA worden geregeld. Verder zal er in de gebruikersvoorwaarden altijd een onderscheid gemaakt worden tussen User-content en uw content. Dit is zeker aan de orde op het moment dat de gebuikers van uw app/software de mogelijkheid hebben om zelf inhoud te creeëren (bijvoorbeeld door het bewerken van foto's). Deze inhoud zal veelal van de gebruiker blijven maar u krijgt daar dan een gebruiksrecht op. Verder zal er nog in staan wat de betalingsvoorwaarden zijn, wie er aansprakelijk is voor problemen met de app/de software en hoe de klant de overeenkomst kan beëindiginen. 

Terhandstelling

Gebruikersvoorwaarden kunnen worden gekwallificeerd als algemene voorwaarden. Hierdoor is het belangrijk dat de terhandstelling van deze voorwaarden op de juiste manier gebeurt. Hierover leest u meer op onze pagina over algemene voorwaarden. 

Vragen?

Heeft u vragen over de gebruikersovereenkomst? Of wilt u hulp bij het opstellen of terhandstellen van de terms of use? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Specialist gebruikersvoorwaarden

In het tijdperk van mobiele apps en technologie wordt het belangrijker dan ooit om uw organisatie te beschermen. Een eenvoudige en effectieve manier om dit te doen is door het hebben van een Algemene Gebruiksvoorwaarden (Terms of Use).
Innovation / Growth / Commitment

Jurist gebruikersvoorwaarden

Heeft u vragen over dit onderwerp? Wij kunnen u hiermee helpen. Neem vrijblijvend contact op!